fredag den 19. oktober 2018

Foderstand og sadler

Alle taler i efteråret 2018 om hvor underlig og godt vejret har været denne sommer. Desværre fik mange ikke den høst af specielt hø, som de havde håbet på. Det samme var gældende i 2012, hvor også det kolde vejr kom hurtig og kraftigt. I 2012 så jeg i mit arbejde som sadelmager, at mange heste tabte sig hurtigt og voldsomt. Dette betød at mange sadler blev for bredde, mistede balancen og kom alt for tæt på hestenes manker. Jeg vil derfor gerne opfordre alle hesteejere og ryttere til at være opmærksomme på hestens foderstand, da både vægttab og øgning af vægt har indflydelse på hvordan sadel og specielt gjorden lægger på hesten.
Tykke heste eller heste med slappe mavemuskler har ofte tendens til at gjorden trækker sadlen frem. Dette kan igen ændres en del ved at hesten kommer i bedre form, får flere muskler og taber sig. Man kan i dette tilfælde med fordel bruge et tynd bomuldsunderlag og i nødstilfælde bruge et anti-skrid underlag for at holde sadel bedre på plads.
Taber hesten sig for meget, begynder den på et tidspunkt at tære af musklerne. Dette resulterer i at sadlen kommer ud af balance og trykker for meget på specielt trapetsus musklerne lige bag skulderbladene. Når trykket på en muskel bliver for stort, lukkes der for blodtilførelsen, så i stedet for at bygge musklen op, nedbrydes musklen. Og herfra går det stærkt med at musklerne forsvinder. Det kan her være en fordel at finde dit tykkeste sadelunderlag frem og bruge dette indtil du får hestens foderstand stabiliseret. Pas på ikke at lægge alle mulige pads under sadlen, det fylder og tager meget plads i sadelkammeret. Men bare roligt, der kommer mere om dette emne senere.
Det er altid tilrådeligt at tage en snak med din foderkonsulent og få testet dit stråfoder. Lige som du selvfølgelig altid er velkommen til at ringe til mig og få en snak om en løsning indtil din hest er tilbage i topform.
Her er et par brede typer, der er kommet godt igennem sommerenIngen kommentarer:

Send en kommentar

Dækken

Vi må se i øjnene at det milde vejr er forsvundet og at vinteren er over os. Det er dermed dækkentid og klippetid. Med sadelmager øjne er ...